Proč děti usínají v autě?

Proč děti usínají v autě?

Jízda autem se často používá jako technika, jak přimět děti, aby usnuly. Proč ale jízda autem podporuje spánek? 

Podle Joanne Getsy, ředitelky centra spánku Drexel University, odpověď spočívá v kombinaci faktorů:

• Bílý šum

Monotónní zvuk tvořený tóny nepřetržitého hučení pneumatik na asfaltu a běžícího motoru generuje ideální frekvenci, díky které se děti zklidní a snáze usnou.

• Pohodlí

Dalším důvodem, proč děti na cestě autem usnou, je to, že autosedačka je pohodlná, teplá a útulná. Díky tomu se cítí chráněné a uvolněné, což je ideální situace, ve které si mohou v klidu zdřímnout.

• Nuda

Sedět v autosedačce v jedoucím autě není jako běhat po trávníku nebo hrát si s míčem. Může to být velmi nudné. V těchto podmínkách je dítě téměř nuceno relaxovat, pozorovat krajinu proplouvající oknem a nechat se ukolébat vibracemi... Tato situace přivádí mysl i tělo do téměř „omráčeného“ stavu, velmi podobného tomu, který míváme před usnutím.

A co dospělí?

Jak ukazuje studie univerzity RMIT v Sydney, jízda v autě uspává i dospělé. Výzkumní pracovníci testovali na 15 dobrovolnících simulátor, který napodobuje zážitek z jízdy na dálnici. Simulátor byl navíc umístěn na speciální desce, která vibrovala v různých frekvencích. Experiment ukázal, že tyto vibrace vyvolávaly u dobrovolníků únavu a změny srdeční frekvence, což jim psychicky a fyziologicky ztěžovalo provádět mentální úkoly.

Pozorováním změn srdeční frekvence dobrovolníků vědci prokázali, že po 15 minutách od začátku testu začali lidé vykazovat známky ospalosti. Po 30 minutách byla ospalost intenzivnější a během jedné hodiny již měli problém zůstat ve střehu. Velmi zajímavé, že?

Publikováno: 2. 5. 2022

Praha 8 - Karlín Šaldova 219/1

Jak k nám?

Navštivte násPo-So 9-18

Pošlete nám e-mailkarlin@magniflex.cz

Praha 6 - OC ŠestkaFajtlova 1090/1

Jak k nám?

Navštivte násPo-Ne 9-20

Pošlete nám e-mailsestka@magniflex.cz