Na matraci v kondici: Jak práce na směny ovlivňuje kvalitu spánku?

Na matraci v kondici: Jak práce na směny ovlivňuje kvalitu spánku?

Lékaři, sestry a další zdravotnický personál. Hasiči a policisté. Zaměstnanci průmyslových továren s nepřetržitým provozem, letecký či drážní personál... mohli bychom pokračovat dlouho, protože institucí, kde nemohou jednoduše zavřít dveře, vypnout počítače či stroje a poslat všechny zaměstnance domů, je mnoho. Pracuje se zde „na směny“. Jedná se o organizaci pracovní doby tak, aby byl formou střídání pracovních skupin zajištěn nepřetržitý provoz.

Jenže zaměstnání vyžadující si směnný provoz způsobuje výrazný zásah do přirozených biorytmů lidského organismu. Málokterý zaměstnanec, jenž se brzy ráno zrovna vrátí z práce, se může přes den „natáhnout“ či dokonce denní dobu celou prospat. Většina má na starosti domácnost, děti, nákup, vaření, úřady atd. Zkrátka během dne musí fungovat jako obvykle.

Na druhou stranu, i kdyby člověk tu možnost prospat celý den měl, denní spánek stejně není co do kvality adekvátní kompenzací spánku nočního. Jeho pravidelné vynechávání vede k chronické spánkové restrikci, neboli poruše spánkového režimu. Ten se dříve či později může podepsat nejen na zdraví, ale také na pozornosti, výkonnosti a v neposlední řadě bezpečnosti práce. Takže jsme v začarovaném kruhu.

Jak si nejlépe navyknout na nestandardní pracovní režim má několik základních tipů:

1/ Pokud je to možné, před odchodem z domova na „noční“ si dopřát krátký, max. půlhodinový spánek.

2/ Během noční směny je lepší volit několik lehčích pokrmů místo jednoho velkého jídla, jehož trávení v nočních hodinách může být pro organismus náročné.

3/ Velmi důležitý je pitný režim, kterým je možné zmírnit stupeň únavy během noční práce. Kdo má možnost zdřímnout si po příchodu domů, neměl by pít před koncem směny kofeinové nápoje, které mohou ztížit usínání.

4/ Pro případný efektivní „šlofík“ po příchodu domů je dobré zatemnit ložnici a připravit si klidné prostředí na spaní. Pomoci mohou špunty do uší, klapky na oči a vypnutý mobil. A teď to bude možná znít komicky, ale velkým pomocníkem pro klidné zdřímnutí po noční šichtě je obléknout se do pyžama, ve kterém normálně spíme v noci. To pomůže organismus také trochu ošálit.

Takže hurá do peřin, když jiní spěchají do práce…to také není špatná představa, obzvlášť v zimě, že? 

Publikováno: 27. 11. 2023

Praha 8 - Karlín Šaldova 219/1

Jak k nám?

Navštivte násPo-So 9-18

1.5. a 8.5. Zavřeno




Pošlete nám e-mailkarlin@magniflex.cz

Praha 6 - OC ŠestkaFajtlova 1090/1

Jak k nám?

Navštivte násPo-Ne 9-20

1.5. a 8.5. Zavřeno






Pošlete nám e-mailsestka@magniflex.cz