Na matraci v kondici: Jak přirozené hormonální změny ovlivňují kvalitu spánku ženy?

Na matraci v kondici: Jak přirozené hormonální změny ovlivňují kvalitu spánku ženy?

V životě každé ženy jednou přijde období hormonálních, emocionálních a fyzických změn. Označuje se jako klimakterium či lidově přechod. Nejčastěji se dostavuje mezi 48. až 56. rokem věku ženy. Z fyziologického hlediska se jedná o útlum činnosti vaječníků, snížení tvorby hormonů a prodlužování intervalů mezi menstruacemi až do jejího úplného vymizení. Končí tak plodné období ženy.

Co však ženám rozhodně nekončí, je aktivní plnohodnotný život. Alespoň v ideálním případě. Příznaky klimakterického syndromu, jako jsou zvýšené pocení a návaly horka, bolesti hlavy a kloubů, náhlé změny nálad, přibývání na váze či nespavost, totiž každá žena zvládá a vnímá jinak. To, co jedna žena dokáže překlenout bez jakéhokoliv omezení, může druhé výrazně komplikovat život. Naštěstí jsou v dnešní době k dispozici všechny možné prostředky a metody ke zmírnění klimakterických projevů.

Pojďme se v tomto díle naší minisérie zaměřit právě na nespavost způsobenou hormonálními změnami. Ta, přestože je ve svém konečném důsledku pro organismus nepříjemná stejně jako nespavost způsobená jinými důvody, je postavena na specifických základech.

Při klimakteriu je příčinou nespavosti především snižování produkce pohlavních hormonů progesteronu a estrogenu. Progesteron má zklidňující účinky, tudíž čím více ubývá, tím méně klidný spánek žena má. Estrogen má na starosti produkci „hormonu spánku“ melatoninu, který má na kvalitu spánku největší vliv. Podrobně jsme účinek melatoninu rozebírali v jednom z minulých článků, a proto víme, že nejúčinnějším faktorem navozujícím rychlé usínání je zatemněná místnost.

Nicméně ženy v klimakteriu potřebují ještě další spolehlivé metody, díky kterým nedají nespavosti šanci. Před spaním je třeba konzumovat lehké jídlo – s plným žaludkem se prostě spí špatně, což je dobré mít na paměti tak nějak všeobecně. O doporučeném složení „předspánkové svačinky“ už jsme se také v minulém díle podrobně zmiňovali. Ženy v přechodu často mívají vytipované potraviny, které jim v tomto období celkově nedělají dobře, proto si tak nějak automaticky hlídají, co konzumují. Dobře vědí, že především pikantní jídla, kofein, nikotin a alkohol zvyšují tělesnou teplotu, tudíž jim během noci mohou navozovat nepříjemné návaly horka.

Ty lze eliminovat také správně zvoleným prodyšným a dostatečně volným oblečením z přírodních materiálů. Nechávají totiž pokožku během spánku volně dýchat. Kvalitní matrace, ideálně prodyšná, regulující teplotu těla a odvádějící nadbytečnou vlhkost, v kombinaci s přikrývkou a polštářem s obdobnými vlastnostmi, jsou dalšími atributy, které mohou ke kvalitnímu spánku bez pocení a návalů horka významně přispět. V naší nabídce naleznete matrace se schopností regulovat teplotu a odvádět vlhkost v kolekci MagniCool.

To, jak spíme, ovlivňuje i naše psychické rozpoložení. Klimakterium je přirozené období a každá žena si jím přeje projít přirozeně a s lehkostí. K tomu mimochodem vede jedna osvědčená metoda - příliš se nezaobírat tím, jak toto životní období přežít, ale jak si ho užít… k tomu určitě pomůže i nečíst příliš mnoho „zaručených“ teoretických textů, jako je tento

Publikováno: 17. 7. 2023
MagniCool
    Rozměry
    90x200 cm
    Výška
    25 cm
    Tuhost
    středně měkká
Středně měkká zdravotní matrace s inovativním prodyšným materiálem MagniCool pro jedinečný pocit svěžesti během spánku. Tato matrace je vhodná pro osoby trpící návaly horka a nadměrným pocením.
MagniCool
    Rozměry
    72x42x12 cm
Zdravotní anatomický polštář MagniCool z patentované paměťové pěny Memoform vhodný pro osoby trpící nadměrným pocením a návaly horka.

Praha 8 - Karlín Šaldova 219/1

Jak k nám?

Navštivte násPo-So 9-18

1.5. a 8.5. Zavřeno




Pošlete nám e-mailkarlin@magniflex.cz

Praha 6 - OC ŠestkaFajtlova 1090/1

Jak k nám?

Navštivte násPo-Ne 9-20

1.5. a 8.5. Zavřeno






Pošlete nám e-mailsestka@magniflex.cz